Ook jouw eerste week van 2016 weer goed doorstaan? Hou je jezelf nog steeds aan de goede voornemens die je op 31 december hardop hebt uitgesproken tegen iedereen? Of ben je stiekem op maandag 4 januari begonnen, omdat je jezelf nog een paar extra dagen ‘vakantie’ gaf?
Voor mij niets van dat alles. Dit jaar brengt mij zoveel meer dan alleen een nieuw kalenderjaar vol goede voornemens. Ik wil niet één ding (of meerdere dingen) wel of niet doen; ik wil altijd de juiste instelling hebben en behouden. En ik heb daarvoor de volgende aanpak.
Een van mijn favoriete illustratoren, Emily McDowell, heeft 2016 een begrip gegeven als goed voornemen. En daar kan ik mij helemaal in vinden. Ik geef mijzelf er twee:
- discipline
- doorzettingsvermogen
Nu ik een spannende tijd tegemoet ga als freelance grafisch vormgever en geen vast werkritme meer heb, vraagt dat om een andere instelling. Ik kan heel veel, maar moet ook heel veel. Ik kan namelijk uitslapen als ik wil, ik kan sporten in werktijd, kan uitgebreid lunchen met vrienden en ik kan mijzelf heel veel vrije dagen geven. Maar ik moet van mijzelf elke dag om 8 uur achter de computer zitten, moet mijn administratie doen (niet mijn grootste passie) en ik moet mijn eigen opdrachten binnen halen.
Stop met denken, ga doen
Behalve het kunnen en moeten is vooral het doen wat mij zoveel energie geeft en de haalbaarheid van het uitvoeren van mijn twee begrippen een stuk makkelijker maakt. Als je veel plezier hebt in het werk wat je doet, hoef je jezelf namelijk niet uit bed te schoppen, want dan zit je al vroeger met een kopje koffie en ontbijt achter de computer. Dus: do what you love, love what you do.
In zekere zin horen daar wel goede voornemens bij, maar dan in de vorm van een plan. Voor Alexandra Smith heb ik haar boek 100 dagen dankbaarheid – dagboek van een zzp’er in crisistijd vormgegeven en haar blog lees ik regelmatig. In haar blog 5 gouden tips voor de startende zzp’er staat het volgende:
- Stel doelen. Hoe maak en houdt je jouw bedrijf levensvatbaar?;
- Heb je administratie op orde;
- Begin klein;
- Blijf in de actiemodus;
- Leer nee zeggen tegen opdrachten die je niets opleveren.
Dus: werk aan de winkel!